Ce este un P&L și la ce îți folosește?

În acest post vom vorbi despre P&L (profit & loss), ce este și la ce se folosește mai exact. Pe scurt, un P&L este raportul financiar care sintetizează veniturile, costurile și cheltuielile înregistrate într-o anumită perioadă. Acesta mai este cunoscut și ca declarație de venit, situația veniturilor sau situația operațiunilor.

Formula prin care se realizează un P&L este una destul de simplă și arată în felul următor: VENITURI – CHELTUIELI = PROFIT

Pentru a rămâne pe piață, o companie trebuie să genereze venituri. Acestea sunt utilizate pentru plata cheltuielilor, dobânzile la împrumuturi și impozitele datorate statului. După toate acest operațiuni, suma rămasă se numește venit net. Aceasta se poate împărți acționarilor, dar cei mai mulți aleg să păstreze aceste câștiguri și să le reinvestească în afacere.

P&L-ul indică situația financiară și progresele înregistrate de companie în timpul analizat. Din analiza unui astfel de raport poate fi dedusă cu ușurință capacitatea unei companii de a crea profit prin creșterea veniturilor, reducerea costurilor sau o combinare a celor două.

Existența acestui raport o să-ți ajute compania să ia decizii mai bune, deoarece reflectă în mod REAL succesul companiei pe o perioadă de timp. Cu aceste cifre pe foaie, poți ține o evidență a tot ceea ce înseamnă operațiune în companie și poate fi un argument solid atunci când vine vorba de atragerea de fonduri sau vânzarea companiei. De asemenea, P&L-ul poate fi folosit și în viața de zi cu zi, cu propriul salar, nu neapărat în afaceri, pe plan personal te poate ajuta să-ți gestionezi mai bine banii și să înveți să economisești.

Încearcă-l și spune-mi în comentarii dacă te-a ajutat sau nu! Succes!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s